Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Tanácsok, tippek képes leírás - Makett.tlap.hu
részletek »

Tanácsok, tippek - Makett.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: makett.tlap.hu » Tanácsok, tippek
Keresés
Találatok száma - 8 db
Debreceni Makettező Klub

Debreceni Makettező Klub

A Debreceni Makettező Klub története 1978-ig nyúlik vissza. 1978-ban november 16. és 30. között megrendezett első hazai nyilvános makett versenyen meghirdetett összes kategóriában két debreceni versenyző (Borsody Tibor és Buday László) vitte el az első helyeket. Ekkor fogalmazódott meg bennük az a gondolat, hogy az akkori Mhsz keretein belül Debrecenben is létrehozzanak egy makettező-modellező szakosztályt. A terveket tettek követték 1978 végén már voltak találkozók, az 'igazi' alapító gyűlésre 1979. január 7-én került sor, 30 fő részvételével megalakult a Mhsz Debrecen Városi Modellező Klub Makettező Szakosztálya, melynek vezetője Buday László lett. A szakosztály a repülő, harcjármű, hajó és vasútmodellező ágazatokat foglalta magában, nem sokkal később a vasútmodellezők kiváltak és saját klubot alakítottak. Ekkor az országban még csak egyetlen egy klub működött (Repülés Baráti Köre), így a debreceni makettezők az országban másodikként, vidéken elsőként alapítottak klubot. Aktív klubélet volt jellemző a kezdeti időkben, az állandó taglétszám 34-40 fő között mozgott.

Egyedi modell és makett gyártás

Egyedi modell és makett gyártás

Hihetetlen, de igaz, hogy a mai - számítógépekkel zsúfolt - világban még mindig nagy szerepet játszanak a makettek. Ezek az impozáns modellek jobban felkeltik a befektetők és laikusok érdeklődését egyaránt, mint egy-egy realisztikus számítógépes terv. Sokszor a kivitelezésben is segít a kézzel fogható makett. Minél nagyobb, bonyolultabb, átláthatatlanabb egy-egy kiviteli terv, annál fontosabb, hogy makett készüljön. És természetesen nem elhanyagolható a makettben rejlő reklámlehetőség sem.

Épületek készítése

Épületek készítése

A tereptárgyaknál használatos anyagokat használhatjuk épületek készítésére is. Természetesen az épületek készítéséhez legtöbbször a vékonyabb anyagokat részesítjük előnyben, amivel könnyebben tudunk falakat készíteni.

Hobbim a makettezés

Hobbim a makettezés

Makettezés, avagy a világ arányosan kicsinyített mása. Mindenki írt már erről-arról. Úgy érzem eljött az ideje, hogy én is világgá kürtöljem, mit is csinálok szabadidőmben. Mindenkinek van valami hobbija, ami jobb esetben nem csak a kocsma, számítógép. Nekem a makettezés, vagy angolul 'scale modeling'.

Hobbim a makettezés - Az ötlettől a gyűlyteményig

Hobbim a makettezés - Az ötlettől a gyűlyteményig

A makettezés nem küzdősport. A döntő többség nem azért készíti, gyűjti a maketteket, hogy más elvárásainak megfeleljen. Ezért az egész makettezésre vonatkoztatva fogadjuk el érvényesnek: ha valaki az önmaga által felállított mércét eléri, és ez a színvonal megfelel neki, tartsuk mindig tiszteletben. Ebben a könyvben a leírtak sem kötelező érvényűek és kizárólagosak. Mindenki saját belátása szerint választhat, mit használ fel, s mit nem a közreadott tapasztalatokból.

Makettezés

Makettezés

A makettezés nem küzdősport. A döntő többség nem azért készíti, gyűjti a maketteket, hogy más elvárásainak megfeleljen. Ezért az egész makettezésre vonatkoztatva fogadjuk el érvényesnek: ha valaki az önmaga által felállított mércét eléri, és ez a színvonal megfelel neki, tartsuk mindig tiszteletben!

Makettező oldalak gyűjteménye

Makettező oldalak gyűjteménye

Ide gyűjtöttem össze az általam ismert makettezéssel kapcsolatos oldalak címeit. A legtöbbet sokan ismerik, inkább azokra gondolva foglaltam bele őket az oldalba akik most ismerkednek a témával. Három csoportra osztottam a linkeket: az elsőben barátaim honlapjai fele lehet kalandozni, a másodikban a makettezős óriás-oldalak fele, a harmadikban a történelmi vonatkozású és az eredeti járműveket bemutató oldalak útjelzői kaptak helyet. Itt helyeztem el többek között a makettjeimre vonatkozó, letölthető anyagokat is.

Monostori Tamás

Monostori Tamás

2008. óta foglalkozom makettezéssel. Nagypapám, Hrabovszky Endre biztatásával és segítségével kezdtem el a makettek készítését. Nagyon sok türelem és gyakorlás során csiszoltam tudásomat, képességeimet. A békéscsabai Kit Makett klub vezetője, Fekete Laci bácsi észrevételeivel és tanácsaival járult hozzá, hogy elsajátítsam a makettezés fortélyait. Támogatásával lehetőségem nyílt, hogy kiállításokon és versenyeken is megjelenhessek munkáimmal a klub színeiben. Köszönöm mindkettőjüknek a segítséget!

Tuti menü